Kapalı Yöntem Fıtık Ameliyatı

Göbek Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kapalı (laparoskopik) göbek fıtığı ameliyatı- IPOM

 

Laparoskopik ameliyat diğer adıyla kapalı ameliyat, karın duvarına açılan küçük deliklerden sokulan ince el aletleri ile yapılan cerrahidir. Göbek fıtığı için yapılan kapalı ameliyatlarda delikler hastanın bel bölgesinden ve kolayca gözükmeyecek bir yerden yapılır. Buradan verilen gaz ile karın içi basınçla şişirilir ve fıtık ameliyatı yapılır. Kesi yerleri bir süre sonra kaybolur. 

Bütün karın duvarı fıtıklarında olduğu gibi, göbek fıtıkları da mutlaka yama ile onarılmalıdır. Fıtık ne kadar küçük olursa olsun yama ile onarılmalıdır. Küçük bir göbek fıtığım vardı, dikiş ile onarıldı... diye başlayan hikayeler hastalardan duymak bizi üzüyor. Yama fıtığın çıktığı yere açık yöntemle veya kapalı yöntemle konabilir. Ben uzun yıllardır kapalı yöntemi tercih ediyorum çünkü kapalı yöntemde yama içeri konduğu için uzun yıllar hiç sorun çıkarmayan daha sağlam bir onarım yapılabiliyor. Laparoskopik göbek fıtığı ameliyatı basitçe şöyle yapılır: İlk açılan yaklaşık 1 cm genişliğindeki delikten içeri zararsız bir gaz (C02) verilip karın içi şişirilir. Bu delikten içeriye kamera sokulur. Daha sonra açılan 0,5 cm’lik 2 küçük deliklerden içeri gönderilen el cihazları ile göbek fıtığı ameliyatı gerçekleştirilir.

Karın içini gazla şişirdikten sonra, karın içinden kamera ile baktığımızda göbek ve çevresini içerden tavan veya kubbe gibi düşünebiliriz.  Bu kubbenin en tepesinde fıtık deliğini veya deliklerini görürüz. Genellikle bu delikten içeri girmiş yağlı dokular ve barsaklar görülür. Önce yapışıklıklar ayrılır ve fıtık kesesi içindeki her şey güvenli bir şekilde karın içine geri alınır. Yama konacak bölge çevre dokulardan temizlenip hazırlanır.

Göbek fıtığının çıktığı delik içerden bir kere daha ölçülüp daha önce hazırlanmış olan yamalardan en uygun ölçüdeki yama yırtığın olduğu yere yerleştirilip kenar köşelerinden tutturulur. Yama, göbek fıtığı deliğinin her bir yanından en az 5 cm taşmalıdır. Yama eğer olması gerekenden küçük tutulursa fıtık bir kaç ay veya yıl içinde tekrar eder. Bakınız: fıtıklar neden tekrar eder.

Yama fıtık deliğinin olduğu yere vidalar ile tutturulur. Bu vidalar metal olabilir (titanyum) veya yüksek teknoloji ile ütetilen plastik benzeri malzemeler olabilir. Metal olmayan bazı vida çeşitleri zaman içinde eriyip kaybolabilir.  Hastanın göbek fıtığının büyüklüğü, kullanılan yama ve hastanın ihtiyaçlarına göre en uygun vidalar kullanılır. Büyük göbek fıtıklarında vidalar yeterli olmaz, özel kalın dikişler ile de yama karın duvarına tespit edilebilir. 
 
 

ameliyattan-once-01    ameliyattan-sonra-02

 

Kapalı yöntemin avantajları

Çok küçük kesilerle gerçekleştirilir: Kesinin daha kısa olması, yara komplikasyonlarını da azaltır. Enfeksiyon, ameliyat sonrası erken ağrı, ve geç dönemde kronik cilt hassasiyetleri daha az görülür. Kesilerin küçük olması kozmetik açıdan da avantaj sağlar. Kısa bir süre sonra ameliyat kesilerinin yerini bulmak olanaksız hale gelir.

Kapalı ameliyat sırasında birden fazla fıtık deliği varsa içerden kolayca görülür: Kapalı yapılan göbek ve göbek çevresi fıtıklarının ameliyatlarında "peynir delikleri şeklinde" birden fazla fıtık deliği olabilir. içerden hepsini görmek ve yama büyüklüğünü ona göre ayarlamak mümkündür. Böylece bütün delikler kapanır ve ilerde yeni bir fıtık gelişmesi önlenmiş olur.

Kapalı yöntem sonrası işe, sosyal yaşama ve spora dönüş çok daha hızlıdır: Kapalı yöntem, masa başı işi yapanlar da dahil olmak üzere, işin zorluğu ile doğru orantılı olarak ciddi bir avantaj sağlar; özellikle sporcular ve vücudu ile çalışanlar için ideal bir yöntemdir. Knedi iş yerinde çalışan esnaf veya iş motivasyonu yüksek çalışan herkes için zaman kaybını dolayısıyla işgücü zararını en aza indirir.

Nüks fıtıkları kapalı yöntemle, daha önceki ameliyat bölgesine hiç girmeden, arka taraftan onarmak mümkündür: İlk ameliyat açık yöntemle yapıldıysa, bölgenin orijinal anatomisi bozulduğu için bu olgularda açık yöntem teknik güçlükler içerir ve komplikasyon potansiyeline sahiptir. Dolayısıyla nüks fıtıklarda da kapalı yöntem daha başarlıdır.

Kapalı yöntem yani IPOM, işine hemen dönmek isteyenlerde, profesyonel sporcularda, sürekli spor yapanlarda, işi fiziki güç gerektirenlerde, estetik kaygısı olan genç kadınlarda ve nüks göbek fıtıklarında İDEALDİR. Kapalı yöntemin uzun dönem sonuçları da alınmıştır: Klinik çalışmalarda kapalı yöntemin en az açık yöntem kadar başarılı olduğu ve üstelik komplikasyonlar açısından açık yöntemden daha başarılı olduğu anlaşılmıştır.

 
Kapalı Fıtık Ameliyatı Sonrası

Ameliyatın ertesi gün hastamız normal yemeğini yer. Akşam ayağa kalkabilir dolaşabilir. Ertesi gün hastayı hastanede ziyaret edip taburcu ederiz. Hastayı taburcu etmeden önce mutlaka hastaya ameliyat raporunu veririz. Bu ayrıntılı ameliyat raporu üstünde, ameliyatta kullanılan tıbbi malzemelerin etiketi yapıştırılmış olarak bulunur. Ayrıca hastaya bir epikriz raporu veririz ve bu raporda ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenler ile beraber, ne zaman banyo yapacağı, ne zaman araba kullanacağı, ne gün kontrole geleceği tek tek yazılıdır. Hastaneden çıkarken hastanın kafasında hiç bir soru işareti ve ona bağlı endişe kaygı yoktur. Ayrıca her hastaya acil durumlar için kullandığımız GSM numaramız verilir. Ameliyat sonrası hakkında daha detaylı bilgi için  buraya tıklayabilirsiniz.

Özel Sağlık Sigortalı hastaların göbek fıtığı ameliyatını İstanbul Florance ve Amerikan Hastanelerinde yapıyoruz. Detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.


#HastamMutluBenMutlu

 
 
 
 
 

Göbek Fıtığı